Blogger tarafından desteklenmektedir.

Kişisel Blog

28 Şubat 2011 Pazartesi

İlk Blog Yazısı Nasıl Olmalı?
Hiç yorum yok :
Bloglarıma yazacağım ilk yazım her zaman sıkıntı yaratmıştır ve onlarca kez yazıp değiştirmişimdir.Aslında kolay ve önemsiz bir olaymış gibi gözükür ama ya ben gözümde çok büyütüyorum ya da hakikaten ilk blog yazısını yazmak zor bir iş.

Benim gibi blogunun ilk yazısında ne yazacağına karar veremeyenler için bazı tavsiyelerde bulunmak istiyorum.Bu tavsiyelerden faydalanarak ve vereceğim örneklere göz atarak blogunuzdaki ilk yazınızı yazabilirsiniz.

ilk blog yazısı nasıl olmalı

Kendinizi Tanıtın


Daha ilk yazıdan konuya girmek olmaz.Öncelikle ziyaretçilere blogu kimin yazdığından bahsetmeli ve kendinizi tanıtmalısınız.İlk blog yazınız aynı zamanda ziyaretçilerinizle tanışma yazınızdır.Bu yüzden ilk yazınızda ziyaretçilerinize bir “hoşgeldin” demek hiç fena olmaz.Ardından kısaca kendinizden ve hayatınızdan bahsedebilirsiniz.

Bilgi Ve Deneyimlerinizden Bahsedin


Hangi konuda blog yazıyorsanız o konu ile ilgili bilgi ve deneyimlerinizi ziyaretçilerle paylaşmanız çok faydalıdır.Ziyaretçileri o konuda bilgi sahibi olduğunuza ikna ederseniz insanlar sizin diğer yazılarınızı merak edecek ve sizi takip edeceklerdir.Unutmayın insanlar bilgiyi güvendikleri kaynaklardan almak isterler.

Davetkar Olun


İnsanları, sizi ve blogunuzu takip etmeye davet edin.Bunun için insanlara geçerlere sebepler sunun.Örneğin ileride yazmayı düşündüğünüz yazıların konu başlıklarını belirtin.Eğer kendinizi iyi ifade edebildiyseniz ve insanlara sizi takip etmeleri için geçerli sebepler sunduysanız.Daha ilk yazınıla az sayıda da olsa bir okuyucu kitlesi kazanma ihtimaliniz vardır.

Ünlü Blogcular İlk Yazılarında Ne Yazmışlar?


    - İlk olarak Türkiye ve dünyadan internet alanındaki gelişmelerin incelendiği ve analiz edildiği Webrazzi’nin Arda Kutsal taragından yazılan Çok yakında yayında! başlıklı ve kısa yazılmış ilk blog yazısını okuyabilirsiniz.



    - Bana göre Türkiye’nin en kaliteli topluluk blogu olan bildirgeç’in ilk yazısı ise gayet bilgilendirici olmuş.Yazının başlığı ise bu site hakkında

    - Son olarak benim ilk blog yazım :) Okumak için şöyle buyrun.

Yazımı bitirirken…İster kısa, isterse uzun olsun önemli olan kendiniz olmanız ve samimi bir dille yazmanız.

İyi bloglar…
Blogger Yazı Editörü Kullanımı
Hiç yorum yok :

Daha önce yazdığım Blogger ile Blog Oluşturma başlıklı yazımdaki adımları takip ettiyseniz ücretsiz blogunuzu oluşturmuşsunuz demektir.Bundan sonraki adım “Bloglamaya Başla” adımı ve bunun için Blogger yazı editörünü kullanarak ilk yazınızı yazabilirsiniz.Yazılarınızı daha etkili yazmak için bu yazı editörünün özelliklerini bilmeniz işinize yarayacaktır.Bu yazımda da Blogger yazı editöründeki butonların ne anlama geldiğini ve nasıl kullanıldığını anlatacağım.

 Blogger Yazı Editörü

    1 – Burada, “Oluştur” ve “HTML” olmak üzere 2 bölüm var.Oluştur bölümünde yazıyı yazdıktan sonra HTML bölümüne geçerseniz yazının HTML kodlarını görürsünüz.Yazının içerisine HTML kodları eklemeniz gerektiğinde bu bölümü kullanacaksınız.
    2- Yaptığınız işlemden vazgeçmek için “Geri Al” butonunu kullanabilirsiniz.Tekrar o işlemi gerçekleştirmek için de “Yinele” butonunu kullanabilirsiniz.
      3 – Bu bölümdeki butonlar ile yazı tipini, yazı boyutunu ve  H2, H3 gibi heading etiketlerini kullanabilirsiniz.
      4- Buradaki butonlar ile yazınıza koyu, italik, altı çizgili veya üstü çizgili gibi biçimlendrme işlemleri uygulayabilirsiniz.
      5 – Buradaki butonlar da yazıya renk vermek içindir.Yazının rengini ve yazının arkasındaki rengi değiştirmek isterseniz bu butonları kullanabilirsiniz.
      6 – Başka bir sayfaya link vermek, yazıya resim ve video eklemek ya da yazıya atlama aralığı eklemek için bu butonları kullanabilirsiniz.
      7 – Yazıyı veya resmi sağa, sola, ortaya hizalamak, numaralı liste ve madde işaretli liste yazmak için bu butonları kullanabilirsiniz.
        8 – Buradalki butonları kullanarak alıntı yaptığınız yazıları farklı bir blok içinde gösterebilir, yapmış olduğunuz tüm biçimlendirme işlemlerini iptal edebilir veya yazım yanlışı yapıp yapmadığınızı kontrol edebilirsiniz.

      Bu butonların çoğu daha önce kullandığınız butonlardır muhtemelen.Ancak bazılarıyla ilk kez karşılaşıyor olabilirsiniz.Bu özelliklerle ilgili ileride daha detaylı yazılar yazmayı düşünüyorum ancak şu aşamada nasıl kullanılacağını bilmediğiniz bir özellik varsa yorum yazarak sorabilirsiniz.

       

      Yazıyı yazarken biraz yorgundum umarım bir hata yapmamışımdır.Saygılar…

      26 Şubat 2011 Cumartesi

      Yazar Kafe’de Günün Sitesi Seçilmişim
      Hiç yorum yok :

      Bu sabah e-postalarımı kontrol ederken Yazar Kafe’den bir posta geldiğini gördüm.Gelen postada aynen şöyle yazıyordu:


      Sayın kullanıcımız,

      http://bloghocam.blogspot.com/ siteniz ile Yazarkafe’de günün sitesi günün sitesi seçildiniz. Gün boyunca siteniz Yazarkafe ‘de yer alacak ve Yazarkafe'nin yer aldığı sosyal mecralarda gönderdiğiniz içeriklerle birlikte tanıtılacaktır.

      Bumerang ve Yazarkafe’ye ilginiz için teşekkür eder, iyi günler dileriz...


      Oysa ki Yazar Kafe’ye daha yeni üye olmuş ve yzılarımı henüz bir gün önce göndermiştim.Böyle olduğunu görünce çok şaşırdım.Günün sitesi olma kriteri nedir bilmiyorum ama gerçekten çok hoşuma gitti ve ne yalan söyleyeyim beni motive etti.Hemen siteye girip ekran görüntüsünü kaydettim hatıra olsun diye :)


      Yazar Kafe Günün Sitesi

      25 Şubat 2011 Cuma

      Blogger İle Blog Oluşturma
      Hiç yorum yok :

      Önceki yazımda ücretsiz blog oluşturabileceğiniz servisleri yazmıştım ve bunlar arasında benim tercihimin Blogger olduğunu söylemiştim.Bu yazımda Blogger hakkında bilgiler vereceğim, neden Blogger’ı tercih ettiğimi yazacağım ve adım adım Blogger’dan ücretsiz blog oluşturmayı anlatacağım.


      Blogger’ın Özellikleri


      Blogger size güncel etkinlikler hakkındaki fikirlerinizi, günlük hayatınızdaki gelişmeleri veya herkesle tartışabilmek istediğiniz herhangi bir konuyu kolayca paylaşabilmeniz için kurulmuştur.Kayıt göndermenin mümkün olduğunca basit ve etkili olması için pek çok özellik geliştirilmiştir.İşte Blogger’ın özellikleri:


        1. Özel Tasarımlar: Blogger şablon tasarımcısı, sunduğu çok sayıda şablonla profesyonel görünümlü bir blog oluşturmanızı kolaylaştırır. Ayrıca Şablon Tasarımcısı sayesinde şablonunuzu özelleştirebilirsiniz. Yüzlerce arka plan resmi ve onlarca esnek düzen arasından seçim yapın ve sürükle ve bırak arayüzüyle widget'ları yeniden düzenleyin. Slayt gösterileri, kullanıcı anketleri ve hatta AdSense reklamları gibi gadget'lar ekleyin. Renkleri ve yazı tipini de kolayca değiştirebilirsiniz. Bu kadar denetim yeterli değilse, blogunuzun CSS ve HTML'sini bile düzenleyebilirsiniz.

        2. Kullanımı Kolay Arayüz: Blogger'ı kullanarak blogunuzu yalnızca birkaç kolay adımda oluşturabilirsiniz. Birkaç dakika içinde metin, fotoğraf, video ve daha fazlasını blogunuza göndermeye başlayabilirsiniz. İstediğiniz sıklıkta kayıt gönderebilirsiniz; ücretsizdir.

        3. Özel Alan Adı Kullanımı: Blogunuzu oluşturduğunuzda, Blogspot üzerinde ücretsiz olarak barındırabilirsiniz.Seçtiğiniz blogismi.blogspot.com adınızı daha sonra değiştirme imkanına sahipsiniz.Ayrıca özel bir alan adı alıp, blogismi.com veya blogismi.net gibi, blogger’ı kullanmaya devam edebilirsiniz.

        4. Kolayca Multimedya Öğeleri Ekleme: Kayıt editörü araç çubuğu üzerinde bulunan resim simgesini tıklayarak blog kaydınıza kolayca fotoğraf ekleyebilirsiniz. Ardından fotoğraflarınız, baskı siparişi verebileceğiniz ve fotoğraf albümleri düzenleyebileceğiniz ücretsiz Picasa Web Albümleri hesabınızda barındırılır. Kaydınıza video eklemek de çok kolaydır, başlamak için kayıt editörü araç çubuğu üzerinde bulunan film şeridi simgesini tıklamanız yeterlidir. Blogger üzerinden yüklenen videolar Google Video üzerinde barındırılır.

        5. Adsense İle Para Kazanma: Blogger ile, sevdiğiniz konularda, üstün kaliteli ve orijinal içerik yayınlayarak para kazanabilirsiniz. Blogger'da, blogunuza kolayca AdSense reklamları eklemenize izin veren, özel bir Kazanç Sağlayın sekmesi bulunur.


      Neden Blogger?


      Eğer yukarıdaki özelliklere rağmen hala neden Blogger diye soruyorsanız Blogger kullanan biri olarak size neden ücretsiz blog servisleri arasından Blogger’ı tercih ettiğimi belirteyim.Benim Blogger’ı tercih etmemde yularıdaki özelliklerin yanında iki önemli neden daha var.Bunlardan ilki Blogger’ın bir Google hizmeti olması ve Google tarafından desteklenmesi.İkincisi ise sürekli yeni özellikler eklenmesi ve yeniliklere açık olmasıdır.


      Blogger İle Blog Oluşturuyoruz


      Blogger'dan yeterince bahsettim.Eğer Blogger ile blog oluşturmaya karar verdiyseniz şimdi bunu adım adım nasıl yapacağınızı anlatacağım.


        1.Adım: Blogger Türkiye sayfasına gidin ve “KAYIT OLUN” butonuna basın.
        Blogger Blog Oluşturma

        2.Adım: Google hesabı oluşturmak için formu doldurun ve devam edin.
            Blogger Blog Oluşturma

            3.Adım: Hesabınızı onaylayıp profilinizi düzenledikten sonra “Yeni Blog” butonuna basarak blogunuzu oluşturun.
               Blogger Blog Oluşturma

            Tebrikler! blogismi.blogspot.com blogunuz oluşturuldu.İşte Blogger ile blog oluşturmak bu kadar basit.Artık bir blog sahibisiniz.Bundan sonra yapmanız gereken blogunuza yazmak.Blog dünyasına hoşgeldiniz…

            Bir sonraki yazımda Blogger yazı editörünün kullanımını tanıtacağım.Görüşmek üzere…

            Ücretsiz Blog Oluşturabileceğiniz Servisler
            Hiç yorum yok :
            Bir önceki yazımda hostlardan bahsetmiştim ve başlangıç için ücretli hostlar yerine ücretsiz blog oluşturabileceğiniz servislerin yeterli olacağını yazmıştım.İşte bu yazımda popüler ücretsiz blog hostların en popüler olanlarını listeleyeceğim.Hangisini kullanmanız gerektiğine dair tavsiyelerde bulunacağım.Elbette hangisini kullanmak istediğiniz konusunda son karar yine sizin.

            ücretsiz blog oluşturabileceğiniz servisler


            En Popüler Ücretsiz Blog Servisleri























              Hangisini Seçmeliyim?


              Bu 20 hizmet arasında ülkemizde en popüler olanları Blogger, Wordpress ve Blogcu dur.Bunlardan hepsinin kendine özgü artı ve eksi yönleri vardır.Bunlar arasında seim yapmadan önce size tavsiyem her birinden bir hesap açarak deneme amacıyla bir süre kullanmanız.Böylece bu servisleri daha yakından tanır ve hangisinin size daha uygun olduğunu belirleyebilirsiniz.Bana göre başlangıç için en ideal olanı Blogger dır.

              Bir sonraki yazım Blogger ile blog oluşturma ve Blogger’ın özellikleri hakkında olacak.Görüşmek üzere…

              Host Nedir?

              Hiç yorum yok :

              Host kelimesinin teknik tanımına geçmeden önce bir örnekle açıklamak istiyorum.Blogunuzu bir bina olarak düşünün.Bu binayı inşa etmek için öncelikle bir araziye ihtiyacınız vardır.İşte arsanın karşılığıda “host”tur.Şimdi de teknik anlatıma geçelim.


              host nedir


              Host Nedir?


              Host kelimesini en basit şekilde anlatmaya çalıştım.Eğer teknik bir anlatım istiyorsanız Wikipedia şöyle anlatmış:


                Hosting veya barındırma, bir web sitesinde yayınlanmak istenen sayfaların, resimlerin veya dokümanların internet kullanıcıları tarafından erişebileceği bir bilgisayarda tutulmasıdır.

                İnternette site yayınlamak için özel olarak üretilmiş, internet omurgasına çok hızlı bağlantısı olan, yüzlerce kullanıcıya aynı anda hizmet verebilecek bir bilgisayarda (sunucuda) yayınlamak istediği dosyaların saklanması gerekir. Web siteye ait dosyaları saklayan ve internet kullanıcılarının erişimine sunan bu bilgisayarlara web sunucusu (web server), bu veri saklama ve yayınlama işlemine de web hosting denir.

              Host Türleri


              Hosting firmalarının sitelerini gezdiğinizde farklı özelliklerde birçok host paketine rastlarsınız.Aslında biz başlangıçta ücretsiz blog hostlarla işe başlayacağımız için şimdilik bu tür hostlara ihtiyaç duymayacağız ama ileride geniş çapta siteler kuracağınız zaman daha özellikli hostlara ihtiyaç duyacaksınız.Bu yğzden şimdiden bunlar hakkında bilgi sahibi olmakta fayda var.


              Bakalım Wikipedia hosting çeşitlerini kaça ayırmış.


                1. Shared Hosting: Paylaşımlı hosting adıda kullanılmaktadır, bu tür sistemlerde tek bir sunucu üzerinde, sunucunun bant genişliği ve fiziksel gücüne göre fazla sayıda hosting barındırılabilir, sözgelimi ortalama bir ev bilgisayarından oluşturulacak bir sunucu 100adet linux hosting barındırılabilirken markalı ve sunucu olarak üretilmiş özel makinalarda sitelerin standart ve yüksek yoğunluklu olmadığını düşünürsek 1000den fazla hosting hesabı açılabilir.

                2. Co-Location: Bu hizmette hizmeti sunucu bant genişliği yada trafik, eğer varsa elektrik ücreti eğer talep ediliyorsa kurulum ücreti olarak temin edersiniz, kurulacak yazılım ve lisansların da ücretleri anlaşmaya bağlı olarak sizin karşılamanız gereken ücretlerdir, bunun dışında fiziksel olarak sunucuyu çalışır durumda data centera teslim etmek durumundasınız.

                3. Reseller: Shared hosting sunucularda da bu hizmet sunulabilir, esasen aldığınız hosting paketi bayi paketi yada reseller adı altında bulunmakta ve yukarıda yazdığımız paylaşımlı hosting sunucularında kullanılmaktadır, burada tek fark size ait bir limit dahilinde bir den fazla hosting hesabını kendi panelinizden kendi kendinize açabilmenizdir.

                4. Dedicated Hosting: Bu hizmette talep ettiğiniz sunucu anlaşmanıza bağlı olarak sizin adınıza temin edilir, bazı firmalar bu hizmetin anlaşmasını sözleşme bitiminde sunucunun size ait olacağı tahüdünü verebilirler, normal şartlarda fiziksel makinanın ortalama maliyetini ve buna bağlı olarak bant genişliği ve elektrik ücretini ayrıca ödersiniz.

              Hosting Firması Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyim?


              Siteniz için bir hosting firması seçerken dolandırlmamak veya sitenize sürekli erişimi sağlamak için aşağıdaki hususlara dikkat etmelisiniz.


                1. Seçeceğiniz Firma Hakkında Araştırma Yapın
                Size uygun hosting paketi sunan firmaları belirledikten sonra, o firmalar hakkında yazılmış yorumları, yapılmış değerlendirmeleri okuyun.Google'da ve webmasterların yoğun olarak ziyaret ettiği forumlarda arama yaparak çeşitli yorumlara ulaşabilirsiniz.Her okuduğunuza inanmayın!Bazı yorumlar firma tarafından veya rakipleri tarafından yazılmış olabilir.

                2. Firmanın Referanslarına Bakın
                Firmanın web sitesindeki referanslara göz atın. Yeterli sayıdalar mı? Önemli referansları var mı? Firma hakkında geniş yorum almak için referanslarda bulunan bir kaç sitenin webmasterına mail atarak hosting firmalarından memnun olup olmadıklarını, teknik desteğin yeterli ve hızlı olup olmadığını sorun.

                3. Firmaya E-Posta Atarak Cevap Süresine Ve Kalitesine Bakın
                Bir firmanın teknik desteğini ölçmenin en kolay yolu e-posta atarak onları test etmektir. E-postanızda cevabı sitede yazıyor olsa bile teknik konularda sorular sorun.E-postanızı uzun tutmaya özen gösterin ve bolca soru sorun. Cevapta her sorunuza itinayla cevap verilmiş mi yoksa baştan savma bir cevap mı gönderilimiş inceleyin.Eğer telefon veya msn desteği veriyorlarsa o yolları da kullanarak teknik desteklerini her yoldan test edin.

                4. Firmanın Sipariş Sırasında Size Onaylattığı Hizmet Sözleşmesini Okuyun
                Hizmet sözleşmelerindeki küçük maddelerde ilk başta görünmeyen maddeler olabilir.Dikkatle okuyarak size vaad edilen özelliklerin hizmet sözleşmesine nasıl yansıtıldığını inceleyin.Genellikle sınırsız olarak belirtilen özelliklerin okuduğunuz sözleşmede sınırlandırıldığını görebilirsiniz.

                5. Firma Gerçekten Şirketmi Kontrol Edin
                Firmaya mail atarak ticaret odasına kayıtlı olup olmadıklarını sorun ve bu bilgileri talep edin.Bir çok amatör firma web hosting işini şirketleşmeden yapmaktadır.Bu tip firmalar ortadan yok olurlarsa izlerini bulmanız oldukça zor olacaktır.Şirketleşmiş firmalarda ise böyle bir sorunla karşılaşmazsınız.

                6. Firmanın Ofis Adresini Ve Telefon Numarasını İsteyin
                Her ihtimale karşı firmadan adres ve telefon bilgilerini alın.Eğer şüpheniz ve imkanınız varsa verdikleri adrese giderek veya telefonla onlara ulaşarak doğruluğunu kontrol edin.

                7. Para İade Garantisi Olan Firmaları Tercih Edin
                Çoğu firma memnun kalmayan müşterileri için 15 gün veya 30 gün süreli para iade garantisi sunar.Bu garantiyi sunan firmalardan hizmet almanız daha sonra size fikrinizi değiştirebilme olanağı sağlayacağı için yararlı olacaktır.Firma para iade garantisi yerine ücretsiz deneme hesabı sunuyorsa, bu fırsatı da değerlendirmenizi öneririm.


              Bu yazı ileri düzey kullanıcılara yöneliktir.İlk aşamada ücretsiz hostları kullanıp tecrübe kazanacağınız için ücretli hostlara ihtiyacınız yoktur ancak ileride profesyonelce blog yazmaya başladığınızda hosting için daha fazla bütçe ayırmanız ve hosting firmanızı çok iyi seçmeniz gerekecektir.Bu seçimi  yaparken  bu yazımın size faydalı olacağını düşünüyorum.


              Bir sonraki yazımda ücretsiz hostlardan bahsedeceğim.Görüşmek üzere…