Eğer pırlanta almayı düşünüyor ve gerçek olduğundan nasıl emin olacağınızı kestiremiyorsanız, bakacağınız birkaç püf noktasından bahsedelim. Elinizde gerçek bir pırlanta varsa, pratik yapmak için kullanabilirsiniz.
Hazır bir pırlanta yüzük, pırlanta küpe ya da pırlanta kolye olsun; eğer pırlanta için çok para harcayaksanız gerçekten bir pırlanta alıp almadığınızı bilmek istersiniz. Bu gerçek, zümrüt, diğer renkli pırlantalar ve hatta berraklığı arttırılmış pırlanta alırken de geçerliliğini korur.
Aldığınız ya da almayı düşündüğünüz pırlantanın gerçekliğini araştırırken sertifikası olup olmadığını sormak herhangi bir sahtekarlığı yakalamak için en hızlı yoldur. Tanınmış bir pırlanta satıcısı ise size GIA, HRD gibi uluslararası otoritelerce verilmiş bağımsız sertifikaları göstermekten memnuniyet duyacaktır. Ayrıca pırlantanızla bağımsız bir ekspere de başvurabilirsiniz.
Bağımsız eksperler söz konusu olursa, profesyonel organizasyonlara bağlı kişilere başvurun. Kuyumcunuzun tavsiye ettiği bir uzmana gitmeniz pek de mantıklı olmayabilir. Bağımsız bir eksper, özellikle internetten alacağınız bir ürün için en iyi seçenek olabilir.
Eğer Tektaş'ınızı tek başınıza alacaksanız, onu kendi kendinize incelemeniz gerekecek demektir. Pırlantalar çok yüksek bir kırılma katsayısına sahiptir, bu da içinden geçen ışığı bükmesi anlamına geliyor. Eğer parlak taşınız kuvars ya da camdan yapıldıysa bir pırlanta gibi parlamayacaktır. Kuvars ve cam, pırlantanınkinden düşük bir kırılma oranına sahiptir.
Taşın kırılma oranını tespit etmek için eğer taş yüzüğe yerleştirildiyse yüzüğü ters çevirmeniz, taşın geniş yüzeyini bir gazete parçası üzerine koymanız ve yüzüğün iç kısmından taşa bakmanız gerekiyor. Eğer gerçek bir pırlanta yüzüğe ya da pırlanta tektaş'a bakıyorsanız yazılanları okuyamamanız gerekir. Ayrıca bozulmuş harfler ya da siyah lekeler de göremiyor olmanız gerekiyor. Ancak bazen, çok nadir olarak, kesimin özelliğinden dolayı gerçek bir pırlantadan da gazete yazılarını görebilirsiniz.
Baktığınız pırlantada ikili yansıma görüyorsanız, yani ikili görür gibi oluyorsanız taş büyük ihtimalle bir moisanittir. Pırlantanızın gerçek olduğunu bilmeniz için bir diğer yol da direk olarak taşın içerisinden bakmanızdır. Eğer pırlanta, yüzüğe takılmış ise, taşın tabanını göremiyor olmanız gerekir.
Yüzüğe takılmamış pırlantalar için de beyaz bir kağıt ve bir kalem kullanın. Kağıda bir nokta koyun ve pırlantanızı ya da taşınızı noktanın üstüne gelecek şekilde yerleştirin. Direk olarak taşa bakın. Eğer dairesel bir yansıma görüyorsanız, büyük ihtimalle bir pırlanta değildir.
Mikroskop, ultraviyole ışınları, pırlanta test cihazları, ısıölçerler ve hatta röntgen ışınları kullanılarak bir pırlantanın gerçek olup olmadığını test etmenin birçok yolu var. Doktorunuza bir sonraki gidişinizde pırlantanızı da yanınızda bulundurun. Gerçek bir pırlanta röntgendegörünmeyecektir.
Kaynak: Gerçek Pırlanta nasıl anlaşılır?
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder