Blogger tarafından desteklenmektedir.

Kişisel Blog

22 Ağustos 2013 Perşembe

Deprem riskine karşı kentsel dönüşüm

Hiç yorum yok :
Deprem riskine karşı kentsel dönüşüm
Ülkemizin deprem ülkesi olduğu artık halkın büyük çoğunluğu tarafından bilinmekte ancak bu konuda önlem almakta nedense gecikilmekte. Devlet, bu süreci hızlandırmak adına başlattığı kentsel dönüşüm çalışmaları ile
vatandaşların daha güvenli yaşam alanlarından oturmaları sağlanacak.
Geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren kentsel dönüşüm kanunundan yararlanabilmek için binanız için deprem risk raporu almanız gerekmekte. Bunun için de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yetkilendirdiği kurumlardan birine dilekçe başvuru yapmanız gerekmekte gerekmekte.
Hazırlanan deprem risk raporu sonucunda binanız depreme karşı riskli çıkarsa ne olacak?
Halk arasında bilinen adıyla kentsel dönüşüm yasasına göre deprem riski taşıyan binalar yıkılacaktır. Binadaki herkes tapudaki hisseye göre arsa hissedarı olur. Bundan sonra arsa hissedarları olarak binanızı nasıl yıktıracağınıza ve yenisini kime ne şekilde yaptıracağınıza karar vermelisiniz. İster kat karşılığı yaptırabilirsiniz isterseniz de metrekarenizden vermeden maliyetini karşılayabilirsiniz. Bunun kararını 2/3 çoğunlukla verdikten sonra Bina Ortak Karar Protokolünü imzalamalısınız.
Tüm bu sürecin vatandaşın kolay kolay kaldıramayacağı kadar maliyetli olduğu bilinen bir gerçek. Bu nedenle bakanlık vatandaşa destek olmak amacıyla bazı bankalarla çok düşük faizle kentsel dönüşüm kredisi konusunda protokol imzalamıştı. Böylece yasadan yararlanarak bankaya gittiğinizde sadece %0.40 gibi düşük bir faizle kredi kullanabileceksiniz. Hem de 120 aya kadar vade yaptırma imkanı da var. Üstelik masraflardan da muafsınız.

Bakanlık isteyene kira yardımı da vermekte. Ancak kredi desteği ya da kira yardımından sadece birini seçebilirsiniz.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder