Blogger tarafından desteklenmektedir.

Kişisel Blog

21 Kasım 2012 Çarşamba

10 Adımda Daha Sosyal Bir Blog

Hiç yorum yok :

Blogların, statik web sitelerine göre daha kolay ve daha zor yönlerı vardır. Kolay yönlerini düşününce akla ilk gelen şey kurulumudur. Çünkü blog kurmak, statik web sitesi kurmaktan çok daha kolaydır.  Hiç bir programlama bilgisine ihtiyacınız yoktur. Orta derecede bir bilgisayar kullanıcısı olmak, blog kurmak için yeterlidir.

Zor yanlarını düşündüğümüzde akla gelen ilk şeylerden biri ziyaretçiyle etkileşim kurma zorunluluğudur. Neden zorunluluk diyorum? Bloglar, statik web sitelerine göre daha interaktif ortamlardır. Yazdıklarınızın okunması çoğu zaman sizi tatmin etmez. Yazdıklarınıza bir karşılık, bir cevap ve paylaşım beklersiniz.

Buna kısaca blogun sosyalleşmesi diyebiliriz. Blogunuzun sosyalleşmesi hem size, hem de okuyucularınıza daha keyifli bir ortam sağlayacaktır. Sonraki yazılarınızı hevesle yazacak ve çok daha fazla motive olacaksınız.

sosyal

Peki blogunuzun sosyalleşmesi için neler yapabilirsiniz? Aşağıda tecrübelerimle sabit bazı ipuçları ve önerleri yazdım. Okuyun, uygulayın.

 

1. Düzenli Yazın

Blogunuzu sosyalleştirmenin belkide ilk şartı düzenli ve tutarlı bir şekilde okuyucuların ilgisini çekecek, onların ihtiyacını karşılayacak içerik üretmektir. Düzenli olarak içerik üretek insanların blogunuzu tekrar ziyret etmelerini ve yazılarınıza abone olmalarını sağlayacaktır. Sosyal bir blog için okuyucu kitlesi edinmek çok önemlidir.

2. Yorumları Cevaplayın

Okuycuların yazılarınıza yaptıkları yorumlara hızlı, net ve samimi cevaplar yazın. Yorumlarını dikkate aldığınızı ve onları önemsediğinizi hissettirin. Bu tavrınız okuyucunun bloga olan sadakatini arttıracak ve okuyucunuzu bir sonraki yazınızda tekrar yorum yazmaya teşvik edecektir.

3. Misafir Yazar Kabul Edin

Blogunuza misafir yazar kabul etmek okuycularınızla etkileşime geçmenin en iyi yollarından biridir. Blogunuzda misafir yazı yayınladığınızda hem sizin okuyucularınız yazıyı paylaşacak ve yorumlyacak, hem de yazınız blogunuza misafir olan kişinin çevresi tarafından okunacaktır. Böylece blogunuzun okuyucu kitlesini de genişletebilirsiniz.

4. Misafir Yazılar Yazın

Blogunuza misafir kabul etmenin yanında siz de diğer bloglara misafir olmalısınız. Misafir yazıların altında künye diyebileceğimiz “yazar hakkında” kısmında blogunuzun linki yer alır. Böylece misafir olduğunuz blogdan yeni okuyucular kazanabilirsiniz. Okuyucu kitleniz ne kadar genişlerse blogunuz o kadar sosyalleşir.

5. İnsanlara Faydalı Olun

İnsanlara neyin nasıl yapıldığını öğreten içeriklre her zaman çok okunur ve çok paylaşılır. Bu tür içeriklere gelen yorum sayısı da oldukça fazladır. İnsanlara faydalı olan içerikleri üreterek daha çok kişiye ulaşabilir, daha çok kişiyle iletişime geçebilir ve online sosyal çevrenizi genişleteblirsiniz.

6. Sosyal Medyayı Kullanın

Blogunuzun sosyalleşmesi demeksadece yorum almak demek değildir. Blogunuza ait Facebook, Twitter, Google+ hesaplarında aktif olun ve okuyucularınza o platformlarda da destek verin. İnsanlar sosyal medyada kendilerini çok daha rahat hissediyorlar. Orada kuracağınız ilişkileri blogunuza kolaylıkla aktarabilirsiniz.

7. Liste Yazıları Yazın

Okuyucularınızın yazınıza yorum yazması, sosyal medyada paylaşması ve size geri dönüşümde bulunması için o yazıyı rahatlıkla okuması gerekir. Bunun için kocaman metin blokları oluşturak yerine maddelerden ve listelerden yararlanın. Bu tür yazılar okuyucunun ilgisini çektiği gibi okuyucuyu, yazıya fikir yazma konusunda da teşvik eder.

8. Çeşitli İçerik Türleri Üretin

Sürekli aynı türde içerikler üretmek hem sizi hem de okuyucuyu sıkar. Onlara yenilikler sunun. Görsellerden , videolardan ve ses kayıtlarından yararlanın. Başka yazılara link verin. Bu tür değişiklikler okuyucunuzla sosyalleşmenize yardımcı olacaktır.

9. Soru Sorun

Sosyalleşmek deyince akla gelen ilk şeyi sona bıraktım. Soru sormak. Blogunuzda çeşitli anketler düzenlemek ve yazılarınızın sonunda çeşitli “call to action”lar sunmak sosyalleşmenin en basit yollarıdır.

10. Markalaşın

Sadece blog olmayın, markalaşmaya çalışın. Size özel bir logonuz, tasarımınız ve sloganınız olsun. Markalaşmak akılda kalmanızı ve hakkınızda daha çok konuşulmasnı sağlar.  Profesyonel görünmek iyidir!

 


Benim blogumu sosyalleştirmek için uygulamaya çalıştığım yöntemler bunlar. Ne kadar başarılı olduğum tartışılabilir ama ben mevcut duumdan oldukça memnunum.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder